One-line Pointer From CDS(II) 2018 Exam

Solved CDS(II) 2018 Exam



1:- The Harappan Site at Kot Diji is close to which one of the following major sites of that civilization? (a) Harappa (b) Mohenjo-daro (c) Lothal (d) Kalibangan

Ans:- Mohenjo-daro.

2:- The story Gandatindu Jataka was written in which language? (a) Sanskrit (b) Telugu (c) Tamil (d) Pali

Ans:- Pali.

3:- According to the Tamil Sangam texts, who among the following were the large land owners? (a) Gahapatis (b) Uzhavars (c) Adimais (d) Vellalars

Ans:- Vellalars.

4:- According to the Manusmriti, women can acquire wealth through which of the following means? (a) Purchase (b) Investment (c) Token of affection (d) Inheritance

Ans:- Token of affection.

5:- The dialogue on Varna between king Avantiputta and Kachchana, a disciple of Buddha, appears in which one of the following Buddhist texts? (a) Majjhima Nikaya (b) Samyutta Nikaya (c) Anguttara Nikaya (d)Ambattha Sutta

Ans:- Majjhima Nikaya.

6:- In the first century AD, which among the following was not a major item of Indian exports to Rome? (a) Pepper (b) Spikenard (c) Tortoiseshell (d) Nutmeg


Ans:- Nutmeg.

7:- Who among the following European Travellers never returned to Europe and settled down in India? (a) Duarte Barbosa (b) Manucci (c) Tavernier (d) Bernier

Ans:- Manucci.

8:- The class of  Amar Nayakas in Vijayanagara is a reference to which of the following? (a) Village Chieftains (b) Senior Civil Servants (c) Tributary Chiefs (d) Military Commanders

Ans:- Military Commanders.

9:- The important source for Akbar's reign, Tarikh-i-Akbari was written by which one of the following Persian language scholars? (a) Arif Qandahari (b) Bayazid Bayat (c) Abdul Qadir Badauni
(d) Nizamuddin Ahmad 

Ans:- Arif Qandahari.

10:- The aristocrat Muqarrab Khan was a great favourite of which Mughal Emperor? (a) Akbar (b) Jahangir (c) Farrukhsiyar (d) Shah Alam

Ans:- Jahangir.

11:- Who was the first Nawab Wazir of Awadh in the 18th century? (a) Nawab Safdarjung (b) Nawab Saadat Ali Khan (c) Nawab Shuja-ud-Daula (d) Nawab Saadat Khan

Ans:- Nawab Saadat Khan.

12:- According to the French traveller Tavernier, the majority of houses in Varanasi during the 17th century were made of? (a) brick and mud (b) stone and thatch (c) wood and stone (d) brick and stone

Ans:- brick and stone
  


One-line Pointer From CDS(II) 2018 Exam One-line Pointer From CDS(II) 2018 Exam Reviewed by GK Scientist on December 30, 2019 Rating: 5

No comments:

Please do not enter any spam link in the comment box.

Featured Post

Coronavirus & Impact on Economy

The Big Picture - Coronavirus & Impact on Economy

Powered by Blogger.