Civil Services Prelims Exam 2018 - History

One line Pointers (Civil Services Prelims Exam 2018)- History





1:- Which of the following led to the introduction of English Education in India? 1. Charter Act of 1813 2. General Committee of Public Instruction, 1823 3. Orientalist and Anglicist Controversy Select the correct answer using the code given below: (a) 1 and 2 only (b) 2 only (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans:- 1, 2 and 3. (d)

2:- In 1920, which of the following changed its name to “SwarajyaSabha”? (a) All India Home Rule League (b) Hindu Mahasabha (c) South Indian Liberal Federation (d) The Servants of India Society

Ans:- All India Home Rule League. (a)

3:- Which among the following events happened earliest? (a) Swami Dayanand established Arya Samaj. (b) DinabandhuMitra wrote Neeldarpan. (c) Bankim Chandra Chattopadhyay wrote Anandmath. (d) Satyendranath Tagore became the first India to succeed in the Indian Civil Services Examination.

Ans:- DinabandhuMitra wrote Neeldarpan. (b)

4:- With reference to educational institutions during colonial rule in India, consider the following pairs:

Institution
Founder
1. Sanskrit college at Banaras
William Jones
2. Calcutta Madarsa
Warren Hastings
3. Fort William college
Arthur Wellesley

Which of the pairs given above is/are correct? (a) 1 and 2 (b) 2 only (c) 1 and 3 (d) 3 only

Ans:- 2 only. (b)

Exp: Sanskrit college: Jonathan Duncan
         Calcutta madarsa: Warren Hastings
         Fort William College: Richard wellesly

5:- The well­known painting “BaniThani” belongs to the (a) Bundi schools (b) Jaipur school (c) Kangra school (d) Kishangarh school

Ans:- Kishangarh school. (d)

6:- With references to cultural history of India, consider the following statements: 1. Most of the Tyagarajakritis are devotional songs in praise of lord Krishna. 2. Tyagaraja created several new ragas. 3. Annamacharya and Tyagaraj are contemporaries 4. Annamacharyakirtanas are devotional songs in praise of Lord Venkateshwara .Which of the statements given above are correct? (a) 1 and 3 only (b) 2 and 4 only (c) 1, 2 and 3 (d) 2, 3 and 4

Ans:- 2 and 4 only. (b)

7:- Which one of the following is a very significant aspect of the Champaran Satyagraha? (a) Active all­India participation of lawyers, students and women in the National Movement (b) Active involvement of Dalit and Tribal communities of India in the National Movement (c) Joining of peasant unrest to India’s National Movement (d) Drastic decrease in the cultivation of plantation crops and commercial crops

Ans:- Joining of peasant unrest to India’s National Movement. (c)

8:- Who among the following were the founders of the “Hind MazdoorSabha” established in 1948? (a) B. Krishna Pillai, E.M.S. Namboodiripad and K.C. George (b) Jayaprakash Narayan, DeenDayalUpadhyay and M.N. Roy (c) C.P. RamaswamyIyer, K. Kamaraj and VeeresalingamPantulu (d) Ashok Mehta, T.S. Ramanujam and G.G. Mehta

Ans:- Ashok Mehta, T.S. Ramanujam and G.G. Mehta. (d)

9:- With reference to the religious practices in India, the “Sthanakvasi” sect belongs to (a) Buddhism (b) Jainism (c) Vaishnavism (d) Shaivism

Ans:- Jainism. (b)

10:- With reference to the cultural History of India, consider the following statements: 1. White marble was used in making BulandDarwaza and Khankah at FatehpurSikr. 2. Red sandstone and marble were used in making Bara Imambara and Rumi Darwaza at Lucknow. Which of the statements given above is/are correct? (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans:- 1 only. (a)

11:- Which one of the following foreign travelers elaborately discussed about diamonds and diamond mines on India (a) Francois Bernier (b) Jean Baptiste Tavernier (c) Jean de Thevenot (d) Abbe Barthelemy Carre

Ans:- Jean Baptiste Tavernier. (b)

12:- With reference to India history, who among the following is future Buddha, yet to come to save the world? (a) Avalokiteshvara (b) Lokesvara (c) Maitreya (d) Padmapani

Ans:- Maitreya. (c)

13:- Which one of the following statements does not apply to the system of Subsidiary Alliance introduced by Lord Wellesley? (a) To maintain a large standing army at other’ expense (b) To keep India safe from Napoleonic danger (c) To secure a fixed income for the Company (d) To establish British paramountcy over the Indian States

Ans:- To secure a fixed income for the Company. (c)

14:- Regarding Wood’s Dispatch, which of the following statements are true? 1. Grants­in­Aid system was introduced 2. Establishment of universities was recommended. 3. English as a medium of instruction at all levels of education was recommended. Select the correct answer using the code given below: (a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only (c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans:- 1 and 2 only. (a)
Civil Services Prelims Exam 2018 - History Civil Services Prelims Exam 2018 - History Reviewed by GK Scientist on January 08, 2020 Rating: 5

No comments:

Please do not enter any spam link in the comment box.

Featured Post

Coronavirus & Impact on Economy

The Big Picture - Coronavirus & Impact on Economy

Powered by Blogger.