Civil Services Prelims Exam 2018- Polity

One line Pointers (Civil Services Prelims Exam 2018)




1:- If the president of India exercise his power as provided under article 356 of the constitutional in respect of a particular state, then (a) The assemble of the state is automatically dissolved. (b) The powers of the legislature of that state shall be exercisable by or under the authority of the parliament. (c) Article 19 is suspended in that state. (d) The president can make laws relating to that state.

Ans:- The president can make laws relating to that state. (d)

2:- Right to Privacy is protected as an intrinsic part of Right to Life and Personal Liberty. Which of the following in the Constitution of India correctly and appropriately imply the above statements? (a) Article 14 and the provisions under the 42nd Amendment to the Constitution (b) Article 17 and the Directive Principles of State Policy in Part IV (c) Article 21 and the freedoms guaranteed in Part III (d) Article 24 and the provisions under the 44th Amendment to the Constitution.

Ans:- Article 21 and the freedoms guaranteed in Part III . (c)

3:- Consider the following statements: 1. In the first LokSabha, the single largest party in the opposition was the Swatantra Party. 2. In the LokSabha, a “Leader of the Opposition” was recognised for the first time in 1969. 3. In the LokSabha, if a party does not have a minimum of 75 members, its leader cannot be recognized as the Leader of the Opposition.
Which of the statements given above is/are correct? (a) 1 and 3 only (b) 2 only (c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans:- 2 only. (b)

4:- Consider the following statements: 1. The Parliament of India can place a particular law in the Ninth Schedule of the Constitutions of India. 2. The validity of a law placed in the Ninth Schedule cannot be examined by any court and no judgement can be made on it.
Which of the statements given above is/are correct? (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans:- 1 only. (a)

5:- Regarding Money Bill, which of the following statements in not correct? (a) A bill shall be deemed to be a Money Bill if it contains only provisions relating to imposition, abolition, remission, alteration or regulation of any tax. (b) A Money Bill has provisions for the custody of the consolidated fund of India or the contingency fund of India. (c) A Money Bill is concerned with the appropriation of moneys out of the contingency fund of India. (d) A Money Bill deals with the regulation of borrowing of money or giving any guarantee by the government of India.

Ans:- A Money Bill is concerned with the appropriation of moneys out of the contingency fund of India. (c)

6:- With reference to the election of the president of India, consider the following statements. 1. The value of the vote of each MLA varies from state to state. 2. The value of the vote of MPs of the LokSabha is more than the value of the vote of KPs of the RajyaSabha. Which of the statements given above is/are correct? (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans:- Both 1 and 2. (c)

7:- In the Federation established by The Government of India Act of 1935, residuary powers were given to the (a) Federal Legislative (b) Governor General (c) Provincial Legislature (d) Provincial Governors

Ans:- Governor General. (b)

8:- Consider the following statements: 1. The Speakers of the Legislative Assembly shall vacate his/her office if he/she ceases to be a member of the Assembly 2. Whenever the legislative assembly is dissolved, the speaker shall vacate his/her office immediately. Which of the statements given above is/are correct? (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans:- 1 only. (a)

9:- Which one of the following reflects the most appropriate relationship between law and liberty? (a) It there are more laws, there is less liberty. (b) If there are no laws, there is no liberty. (c) If there is liberty, laws have to be made by the people. (d) If laws are changed too often, liberty is in danger

Ans:- If there are no laws, there is no liberty. (b)

10:- Consider the following statements: 1. No criminal proceedings shall be instituted against the Governor of a State in any court during his term of office. 2. The emoluments and allowance of the Governor of a State shall not be diminished during his term of office. Which of the statements given above is/are correct? (a) 1 only (b) 2 only (c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans:- Both 1 and 2. (c)

11:- Which of the following are regarded as the main features of the “Rule of Law”? 1. Limitation of powers 2. Equality before law 3. People’s responsibility to the government 4. Liberty and civil rights Select the correct answer using the code given below: (a) 1 and 3 only (b) 2 and 4 only (c) 1,2 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4

Ans:- 1,2 and 4 only.  (c)

12:- With reference to the Parliament of India which of the following Parliamentary Committees scrutinizes and reports to the House whether the powers to make regulations, rules, subrules, by­laws, etc. conferred by the Constitution or delegated by the Parliament are being properly exercised by the Executive within the scope of such delegation? (a) Committee on Government Assurances (b) Committee on Subordinate Legislation (c) Rules Committee (d) Business Advisory Committee

Ans:- Committee on Subordinate Legislation. (b)

13:- Consider the following statements: 1. As per the Right to Education (RTE) Act, to be eligible for appointment as a teacher in a State, a person would be required to posses the minimum qualification laid down by the concerned State council of Teacher Education. 2. As per the RTE Act, for teaching primary classes, a candidate is required to pass a Teacher Eligibility Test conducted in accordance with the National Council of Teacher Education Guidelines. 3. In India, more than 90% of teacher education institutions are directly under the State Governments. Which of the statements given above is/are correct? (a) 1 and 2 (b) 2 only (c) 1 and 3 (d) 3 only

Ans:- 2 only. (b)

14:- International Labour Organization’s Conventions 138 and 182 are related to (a) Child labour (b) Adaptation of agricultural practices to global climate change (c) Regulation of food prices and food security (d) Gender parity at the workplace

Ans:- Child labour. (a)


Civil Services Prelims Exam 2018- Polity Civil Services Prelims Exam 2018- Polity Reviewed by GK Scientist on January 07, 2020 Rating: 5

No comments:

Please do not enter any spam link in the comment box.

Featured Post

Coronavirus & Impact on Economy

The Big Picture - Coronavirus & Impact on Economy

Powered by Blogger.